7.5 C
Alba Iulia
woensdag, mei 18, 2022
No menu items!

Hoe mensen Eid in Turkije zullen vieren onder lockdown

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Net als andere moslimlanden bereidt Turkije zich voor op een ingetogen Eid (Ramadan feest), aangezien een groot deel van het land als gevolg van de pandemie nog steeds zal worden afgesloten.
Turkije is gewend aan enthousiaste Eid-feesten, gekenmerkt door grote familiebijeenkomsten, een ritueel dat helemaal teruggaat tot het Ottomaanse tijdperk.

In eerdere, normalere jaren zou de aanpak van Eid ertoe leiden dat miljoenen mensen van hun huizen in steden naar hun geboorteplaats zouden vertrekken. Het betekende allemaal dat ze Eid samen met hun familieleden zouden vieren.

Normaal gesproken zouden markten vol opgewonden ouders en gelukkige kinderen zijn en zouden mensen hun hart ophalen bij het typische Eid-winkelen. Maar deze keer is door de pandemie de traditioneel feestelijke Eid-sfeer ingetogen, hoewel winkels nog steeds druk lijken te zijn met mensen – zij het gemaskerde klanten.

“Ramadan zelf was een andere ramadan”, zegt Kamil Buyuker, een auteur en academicus aan de Yozgat Bozok University. ‘We hebben een buitengewone Ramadan achter de rug. De pandemie heeft nieuwe normalen gecreëerd en de wrange sfeer van de Eid zal een van onze nieuwe normalen zijn. ”

Buyuker woont momenteel bij zijn ouders in Yozgat, de centrale Anatolische stad in Turkije, terwijl zijn vrouw en kinderen in Istanbul wonen. Hij zal dit jaar niet bij zijn vrouw en kinderen zijn.

Maar, net als anderen, zal hij zich tot technologie wenden om Eid (bayram) – groeten persoonlijk uit te wisselen met zijn familieleden en andere geliefden.

In Turkije zijn, net als verschillende andere moslimlanden, landelijke Eid-gebeden geannuleerd, zoals sinds maart het geval is voor vrijdaggebeden.

‘Sinds de tijd van de profeet Mohammed hebben we geen enkel moment gekend waarop moslims hun vrijdag- en Eid-gebeden niet konden beoefenen.’De essentie van deze gebeden berust op hun gemeenschappelijke aard. Maar de islam geeft voorrang aan gezondheid, die de mate van een fatsoenlijk mensenleven bepaalt, boven alle andere zorgen’, benadrukte Buyuker.

Verder lezen op: https://www.trtworld.com/magazine/how-people-will-celebrate-eid-in-turkey-under-lockdown-36510

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here