Zijn kennis van automatisering in de 12e eeuw inspireerde verschillende generaties wetenschappers om zijn vak vooruit te helpen en een tijdperk van robotica binnen te stappen.
‘De robots komen eraan’ is een slogan geworden. Het heeft een interculturele weerklank omdat automatisering en kunstmatige intelligentie een echt ontwrichtend effect hebben gehad op de arbeidsmarkt wereldwijd. Maar er is niets nieuws aan menselijke interactie en de cross-over met mechanisatie. In feite gaat het enkele eeuwen terug tot een tijd waarin veel grote denkers van de dag werden gecrediteerd voor het verbeelden van hun tijd en in feite de basis legden voor automatisering.
Tijdens de middeleeuwen werden er stevige stappen gezet in wat vandaag de dag kwalificeert als het gebied van robotica. Een man genaamd Ismail al Jazari uit Anatolië, die de Aziatische kant van Turkije vormt, wordt gecrediteerd omdat hij apparaten heeft uitgevonden die voorlopers waren van de robots van vandaag.
Jazari werkte met watergestuurde apparaten, waaronder de geavanceerde waterpompen die water aan huizen en boerderijen leverden, evenals pauwen en sierlijke olifantenklokken aangedreven door waterkracht.
De klok werkte volgens het aantal uren. De zonsopgang wordt weergegeven op een zilveren en zwarte schijf bovenaan de klok en de schaal van minuten wordt weergegeven door de pen van de modelschrijver. Het uurwerk wordt geregeld door een geperforeerde zwevende darm, een zorgvuldig vervaardigd mechanisme dat in een tank in het lichaam van de modelolifant zit. Terwijl de kom langzaam meer dan een half uur onder water komt, beweegt hij door een systeem van katrollen. Zowel de modelschrijver als de pen zijn eraan vastgemaakt en dit toont de volgorde van minuten. Dit herhaalt zich dan elk half uur.
Voor veel wetenschapshistorici biedt de uitvinding van Jazari een schat aan instructies in de machinebouw die ‘geen ander document uit enig cultureel gebied’ verschafte.
“De impact van deze uitvindingen is te zien in het latere ontwerp van stoommachines en verbrandingsmotoren, wat de weg vrijmaakt voor automatische besturing en andere moderne machines. De impact van de uitvindingen van al-Jazari wordt nog steeds gevoeld in de moderne hedendaagse machinebouw”, schreef de 20e-eeuwse wetenschapshistoricus Donald R. Hill in zijn Studies in Medieval Islamic Technology.
Het woord robot is vrij nieuw voor de Engelse taal. Volgens de Amerikaanse wetenschapshistoricus Howard Markel is de oorsprong te herleiden tot een Tsjechisch toneelstuk genaamd ‘Rossum’s Universal Robots’ geschreven door de beroemde toneelschrijver Karel Capek in 1921.
Capek heeft de uitdrukking echter niet alleen uitgevonden, want de oorsprong is terug te voeren op een oudkerkslavisch woord, Rabota, dat volgens Markel “dienstbaarheid van dwangarbeid” betekent.
“Het woord heeft ook betekenis in het Duits, Russisch, Pools en Tsjechisch. En het is echt een product van het Centraal-Europese systeem van lijfeigenschap, waar de huur van een huurder werd betaald voor dwangarbeid of dienst” vertelde Markel aan NPR.
Jazari’s pionierswerk op het gebied van automatisering en de evolutie van Slavische rabota tot robots, zijn twee fascinerende reizen die samensmelten met de moderne wereld van robotica. Maar de wereld heeft nooit de technische hoogstandjes van Jazari geprezen, aangezien robotica wordt beschouwd als een moderne wetenschap die is uitgevonden door de mensen van de moderne tijd.
Om een historische kloof te overbruggen tussen het werk van Jazari en de hedendaagse kunstmatige intelligentie-gestuurde robotica, werd vorig jaar in Istanbul een tentoonstelling georganiseerd door het Istanbul Jazari Museum gewijd aan de islamitische uitvinder.
Geboren in 1136 in de zuidoostelijke provincie Diyarbakir in Turkije, werkte Jazari vijfentwintig jaar onder drie Artuqid-sultans: Nureddin, Kutbuddin en in latere jaren Nasireddin.
Onder de indruk van Jazari’s uitvindingen en mechanische apparaten, adviseerde Sultan Nasireddin hem om zijn uitvindingen vast te leggen met gedetailleerde illustraties en ze door te geven aan volgende generaties.
Dankzij het advies van Nasireddin produceerde Jazari in 1206 “The Book of Knowledge of Ingenious Mechanical Devices”, wat ongetwijfeld een van de meest uitgebreide en gekwalificeerde methodische compilaties was van de huidige kennis over geautomatiseerde apparaten, robotica en mechanica.
Acht eeuwen later vertaalde de Britse historicus Donal Hill, die ook een ingenieur was, Jazari’s boek in 1974 van het Arabisch naar het Engels. Hill merkte op dat veel door Jazari geïntroduceerde machines, mechanismen en technieken later door Europese ingenieurs werden nagebootst en daardoor hun weg vonden naar de Europese literatuur van de machinebouw. De meeste machines en methoden die het meest overgeërfd leken, waren die van dubbelwerkende pompen met zuigleidingen, het gebruik van een krukas, kalibratie van openingen, laminering van hout om kromtrekken te verminderen, statische balancering van wielen, het gebruik van papieren modellen om een ??ontwerp vast te stellen, het gieten van metalen in onder andere gesloten dozen met groen zand.
Bron: https://www.trtworld.com/magazine/why-ismail-al-jazari-is-called-the-father-of-medieval-robots-36840