7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, mei 30, 2023
No menu items!

Turkije zal de productie van F-35-componenten tot 2022 voortzetten

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

Turkije zal tot 2022 componenten voor F-35-straaljagers blijven produceren, zeiden Amerikaanse defensie-functionarissen, aldus Bloomberg dinsdag, ondanks dat het bijna een jaar geleden werd geschorst vanwege de aankoop van een door Rusland gemaakt luchtraketverdedigingssysteem.

Het is de eerste officiële bevestiging van het Amerikaanse ministerie van Defensie sinds president Donald Trump zelf onlangs bevestigde dat Turkije belangrijke onderdelen voor de jet zou blijven produceren. Turkse functionarissen hebben ook gezegd dat de productie aan de gang zal blijven.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie, luitenant-kolonel Mike Andrews, werd door Bloomberg aangehaald in een verklaring dat eind vorig jaar een beslissing was genomen “om bestaande contractuele afspraken te respecteren en levering van onderdelen die al in contract waren te accepteren”.

Het doel is om “dure, ontwrichtende en verkwistende contractbeëindigingen te voorkomen” aldus Andrews.

Washington kondigde afgelopen juli, toen de eerste Russische S-400-verdedigingseenheden in Turkije arriveerden, aan dat het Ankara schorste van het Lockheed Martin F-35 stealth jet-programma en naar verwachting de betrokkenheid van Turkije tegen maart 2020 zou ‘afbouwen’.

De F-35 is een internationaal programma, waarbij het vliegtuig zelf wordt geproduceerd door meerdere landen, waaronder Turkije.

De Amerikaanse Senate Armed Services Committee, onder de National Defense Authorization Act, of NDAA, heeft eerder deze maand de Amerikaanse luchtmacht gemachtigd om zes Turkse F-35’s te gebruiken, aan te passen en te bedienen die zijn vervaardigd maar nooit zijn geleverd.

Ondanks het feit dat Turkije heeft benadrukt dat de S-400 niet zou worden geïntegreerd in NAVO-systemen en daarom geen bedreiging vormt voor de alliantie of haar bewapening, hebben de VS erop aangedrongen dat het Russische systeem niet compatibel is met wapens die als onderdeel dienen van het NAVO-lucht-en-raketverdedigingssysteem.

Turkse bedrijven produceren meer dan 900 onderdelen voor de F-35

Ankara was van plan om uiteindelijk meer dan 100 van de vijfde generatie straaljagers over te nemen en Turkse defensiebedrijven waren nauw betrokken bij de constructie van het systeem en produceerden cruciale componenten.

Turkse bedrijven vervaardigen honderden componenten van de jet, van de centrale romp en het voortstuwingssysteem van de motor tot onderdelen voor displays in de cockpit en landingsgestellen.

Volgens het Pentagon zijn Turkse fabrikanten betrokken bij de bouw van ongeveer 937 onderdelen voor de F-35. Ongeveer 400 van die onderdelen zijn afkomstig uit Turkije, wat betekent dat er geen andere partner is die deze onderdelen produceert. Het Pentagon had gezegd dat de contracten in de loop van het programma ongeveer $ 9 miljard waard zouden zijn geweest.

Andrews zei dat in Turkije gemaakte onderdelen voor het voortstuwingssysteem van de jetmotor elektronische kabelbomen, compressorrotorhubs, beugelassemblages voor harnassen en afdichtingen voor een luchtturbine omvatten.

In zijn laatste jaarverslag, dat in mei werd aangekondigd, zei de Amerikaanse waakhond van het congres, het Government Accountability Office (GAO), dat het besluit om Turkije van het programma te verwijderen, waarschijnlijk de reeds belaagde problemen met de toeleveringsketen zal verergeren.

De GAO zei dat sommige leveranciers moeite hadden om te voldoen aan de verhoogde productie-eisen in 2019, en als gevolg daarvan was het programma getuige van verhoogde tarieven voor te late levering van onderdelen als gevolg van tekorten.

De waakhond zei dat ongeveer 7.000 van de meer dan 10.000 “sleutelprocessen” van de casco-aannemers “niet” voldeden aan vooraf vastgestelde ontwerpnormen om de productkwaliteit te waarborgen” en dat hij nog steeds te kampen had met tekorten aan de bevoorrading die waarschijnlijk zullen worden verergerd door de verwijdering van Turkije.

Het aantal F-35-onderdelen dat laat werd geleverd, schoot omhoog van minder dan 2.000 in augustus 2017 tot meer dan 10.000 in juli 2019, volgens GAO. Het aantal onderdelentekorten per maand is ook gestegen van 875 in juli 2018 tot meer dan 8.000 in juli 2019. Het zei dat meer dan 60% van de tekorten wordt veroorzaakt door 20 leveranciers.

Bron: Daily Sabah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here