7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Mozaïeken in de Hagia Sophia worden beschermd, bewaard

zakeninturkije
Aenean volutpat elit purus. Suspendisse potenti. Cras eu pharetra felis, in lobortis erat. Pellentesque vel felis felis. Integer viverra, orci id suscipit eleifend,

De presidentiële woordvoerder van Turkije herhaalde op 17 juli dat de Hagia Sophia-moskee voor iedereen zal worden geopend en dat de historische mozaïeken behouden zullen blijven, zoals ze de afgelopen 500 jaar zijn geweest.

Ibrahim Kalin vertelde CNN International dat de historische mozaïeken “deel uitmaken van ons cultureel erfgoed”.

“We zijn een aantal regelingen aan het treffen om ervoor te zorgen dat ze tijdens gebedstijden voor moslims worden bedekt, maar niet worden aangeraakt” aldus Kal?n, die zei dat ze niet zouden worden aangeraakt.

Hij benadrukte dat de moskee absoluut voor iedereen toegankelijk zou zijn: gelovigen, niet-gelovigen, moslims, christenen, boeddhisten en iedereen zal de mozaïeken kunnen zien zoals ze ooit deden.

Kalin zei dat Turkije iedereen uitgenodigd heeft voor de moskee, inclusief de paus, die bedroefd was over de verandering van de Hagia Sophia tot een moskee.

Religieuze minderheden in Turkije hebben dezelfde status als alle anderen in het land, zei hij, en ze zouden zeggen: “We genieten evenveel van religieuze vrijheden als elke religieuze gemeenschap in het land” als ze daarom wordt gevraagd.

Reacties op de verandering van de Hagia Sophia zijn gebaseerd op oude aannames en vooroordelen – er is religieuze vrijheid in Turkije.

Het iconische monument werd voor het eerst gebouwd als kerk in de Byzantijnse periode. Het werd een moskee nadat de Ottomaanse sultan Mehmed II Istanbul in 1453 veroverde.

In 1934 veranderde de Turkse regering de Hagia Sophia-moskee in een museum.

Vorige week vernietigde een Turkse toprechter het kabinetsdecreet van 1934, dat de Hagia Sophia veranderde van een moskee in een museum.

Bron: Hurriyet Daily

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here