7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, mei 30, 2023
No menu items!

Wie heeft het broodje Döner uitgevonden?

Kadir Nurman, die in 1972 een kleine döner kebab zaak opende met een oppervlakte van 17 vierkante meter op het treinstation van de dierentuin in Berlijn, kon zich niet voorstellen dat hij jaren later de “uitvinder van broodje döner” zou worden genoemd. Nurman ging in 1961 naar Duitsland als gastarbeider (gastarbeiter).

Na in verschillende fabrieken in Stuttgart en Berlijn te hebben gewerkt, besloot hij in 1972 in Berlijn een dönerwinkel te openen genaamd “City Grill”. Omdat de plaats waar hij de winkel opende erg dicht bij het station lag, gaven mensen over het algemeen de voorkeur aan snelle snacks.

Nurman besloot ook om de döner, traditioneel op een bord geserveerd, als in een stuk brood te verkopen. Hij voegde wat sla, ui en tomaat toe en begon te verkopen voor 1,50 Deutsche Mark. Eerst de Turkse arbeiders en daarna Duitsers hielden van deze stijl van döner.

Het aantal geopende döner kebab zaken nam geleidelijk toe en toen salades en nieuwe sausvariëteiten aan het brood werden toegevoegd, kreeg döner kebab zijn huidige vorm in Duitsland. In 2011 kende de Duitse Turkse vereniging van dönerproducenten Kadir Nurman de titel van “uitvinder van döner in brood” toe.

Toen Nurman in 2013 overleed, maakten de BBC en Independent bekend dat “De uitvinder van döner kebab stierf in Berlijn”. Toen het nieuws op veel plaatsen op dezelfde manier werd gepubliceerd, laaiden de discussies op over wie de eerste döner naar Duitsland bracht.

Nevzat Salim, die als arbeider naar Duitsland ging, zei dat hij in 1969 döner met zijn vader in de stad Reutlingen verkocht en liet de foto’s van die periode zien. Mehmet Aygün, die een restaurant runt in Berlijn, zei dat hij in 1971 voor het eerst de döner naar Berlijn bracht.

De Milliyet-krant van 29 maart 1964 verklaarde daarentegen dat de döner kebab chef Adem Akar en zijn voorman, Hüsnü Ersoy, op 6 april 1964 naar Duitsland zouden worden gestuurd door de Izmir Employment Agency om Duitsers te laten wennen aan het eten van döner. Er is echter geen verslag van wat er daarna gebeurde.

Döner-kebab in Berlijnse stijl is in de loop van de tijd zo wijdverspreid dat het zich over heel Duitsland heeft verspreid. Geschat wordt dat er alleen al in Berlijn meer dan duizend döner-kebabs zijn en in Duitsland 25 duizend. Terwijl het jaarlijkse handelsvolume meer dan 4 miljard euro bedraagt, worden er meer dan 2 miljoen porties döner per dag geconsumeerd.

Hoewel er nog steeds wordt gedebatteerd wie de döner als eerste naar Duitsland heeft gebracht, is er een algemene mening dat Nurman de döner tussen brood heeft geïnitieerd. Nurman zei in 2011 tegen Frankfurter Rundschau: “Ik ben niet tevreden met de dönerbroodjes van vandaag, want er worden te veel ingrediënten aan toegevoegd”

Bron: https://diasporaturk.org/ 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here