7.5 C
Alba Iulia
dinsdag, september 26, 2023
No menu items!

De ratio van Turkse vrouwelijke wetenschappers overtreft het EU-gemiddelde

Volgens het rapport van Eurostat overtrof het aandeel vrouwelijke wetenschappers en ingenieurs in Turkije het EU-gemiddelde in 2019.

Het rapport zei dat er in 2019 ongeveer 15,4 miljoen wetenschappers en ingenieurs in de EU waren, eraan toevoegend dat 59 procent van hen mannen waren en 41 procent vrouwen.

Het land met het hoogste percentage vrouwelijke wetenschappers en ingenieurs op het Europese continent was Noorwegen met 55 procent, en de laagste cijfers werden opgetekend in Finland en Luxemburg met respectievelijk 30 en 27 procent.

Het aandeel Turkse vrouwelijke wetenschappers en ingenieurs is hoger dan in sommige ontwikkelde landen van de EU, zoals Duitsland, Frankrijk, Nederland en Italië.

Hoewel er in totaal 579.868 ingenieurs in Turkije zijn, zijn volgens de cijfers van de Unie van kamers van ingenieurs en architecten in Turkije slechts 133.044 daarvan, een deel dat overeenkomt met 23 procent, vrouwen.

Er zijn echter geen gegevens over personen die geen ingenieur zijn, hoewel ze op het gebied van wetenschap en technologie werken.

De meest geprefereerde technische velden van vrouwen werden genoemd als bouw, landbouw en voedsel.

Selmiye Alkan Gürsel, een academicus van de Sabanci-universiteit in Istanbul, evalueerde de bevindingen aan het dagblad Milliyet en verklaarde dat het aantal vrouwelijke studenten dat studeert op het gebied van wetenschap, techniek, technologie en wiskunde (STEM) aan hun universiteiten met 40 procent toenam in de laatste vijf jaar.

Gürsel zei ook dat de interesse van vrouwelijke studenten in STEM-velden aan de Sabanci-universiteit voortdurend toeneemt, zowel op het niveau van niet-gegradueerden als afgestudeerden.

Ze benadrukte dat het aantal vrouwelijke studenten in hun faculteiten sinds 2016 met 35 procent is gestegen in de bacheloropleiding en 45 procent in de masteropleiding.

Hasan Mandal, de voorzitter van de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije (TÜBİTAK), wees er ook op dat het percentage vrouwen onder degenen die gesteund werden in het kader van de TÜBİTAK-programma’s voor wetenschappers vorig jaar 58 procent bedroeg.

“Het feit dat 793 van de 1500 niet-gegradueerde studenten die worden ondersteund in het kader van het Intern Research Fellowship-programma, vrouwen zijn, is nog een bewijs dat meisjes ernaar streven om beroepen uit te oefenen op het gebied van wetenschap en technologie” zei Mandal.

“We zullen doorgaan met het vergroten van onze steun om meer meisjes te leiden en aan te moedigen op het gebied van wetenschap en technologie” voegde hij eraan toe.

Bron: Hurriyet Daily News

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here