7.5 C
Alba Iulia
maandag, september 25, 2023
No menu items!

Amerikaanse actrice Eartha Kitt en haar tijd in Turkije

Eartha Mae Kitt (geboren op een katoenplantage in North (South Carolina), 17 januari 1927 — New York, 25 december 2008) was een Amerikaans actrice en jazz-zangeres. Ze was een ster van de bühne, het witte doek, theater en de televisie. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend door haar rol als Catwoman in de televisieserie Batman in de jaren zestig, en als zangeres van de zwoele kersthit Santa Baby in 1952. De regisseur Orson Welles noemde haar ooit the most exciting woman in the world – de spannendste vrouw ter wereld.

Kitt kreeg in 1960 een ster op de Hollywood Walk of Fame. Ze werd drie keer genomineerd voor een Tony Award, een keer voor Emmy Award en tweemaal voor een Grammy Award.

Ze begon haar carrière toen ze 16 was in New York City als lid van de Katherine Dunham Company. Ze reisde naar culturele hoofdsteden zoals Parijs en later Istanbul, waar ze een aantal cabaretnummers uitvoerde.

Ergens rond 1951 arriveerde Kitt in Istanbul, een omgeving na de Tweede Wereldoorlog die vorm begon te krijgen en gevormd werd door de politiek van de Koude Oorlog en moderniseringsinspanningen van zowel de VS als Turkije.

Sterker nog, deze periode was een vormende periode voor jazz en blues in Turkije. Slechts een paar jaar eerder, in oktober 1947, hadden Ahmet en Nesuhi Ertegün en Herb Abramson Atlantic Records opgericht. De gebroeders Ertegün waren invloedrijk in de jazzscene van D.C.

De Şantöz (chanteuse) trad een maand op in de nachtclubs van Istanbul en keerde terug naar de VS met een bekend lied in haar hart: Üsküdara Giderken. Ze nam dit nummer op voor RCA Records, dat naar de top van de Amerikaanse hitlijsten voer en 120.000 exemplaren verkocht!

Kitt zou doorgaan met een prachtige, multi-getalenteerde carrière, bekend om haar kenmerkende zangstijl en stem. Sommigen kennen haar misschien als Catwoman, sommigen kennen haar misschien als Yzma uit de New Groove van de keizer, maar voor velen zal zij degene blijven die naar Uskudar ging.

Bron: https://www.theparisreview.org/blog/2018/10/01/eartha-kitt-in-istanbul/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here