7.5 C
Alba Iulia
woensdag, mei 31, 2023
No menu items!

Column van Sahin Ergec: Vaccineren maar!

Het valt me op dat veel mensen met een Turkse achtergrond zichzelf niet willen laten vaccineren. Er gaan allerlei verhalen rond over het vaccin. Er zouden ziektes inzitten, we worden geïnjecteerd met een chip, we worden verslaafd gemaakt, het is onderdeel van een groter plan om controle te krijgen. Enzovoorts enzovoorts.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mensen met een Turkse achtergrond, maar omdat ik me nu eenmaal bevindt in deze omgeving, krijg ik er veel van mee. Ik lees en hoor deze verhalen altijd met een lichte vorm van vermaak. Vooral als er allerlei professoren, dokters en wetenschappelijk bewijs bij wordt gehaald. Soms zijn dat gestructureerde verhalen. Maar vaak zijn het toch bij elkaar geraapte filmpjes en onderzoeken die geen goed samenhangend geheel vormen. Het valt me ook op dat hoe meer ik naar die filmpjes kijk, des te vaker ik ze ook ongewild voorbij zie komen tijdens het surfen op internet en social media. Je rolt als het ware, langzaam maar zeker, in een bijzondere wereld waar je lastig uitkomt. Als je dan erg bevattelijk bent voor dit soort dingen, ga je na een tijdje zelf van die verhalen verspreiden.

Laatst vroeg iemand in mijn familie of ik me ga laten vaccineren. Ja toen moest ik opeens gaan nadenken of ík al die verhalen en filmpjes geloofde. In een paar seconden draai ik uren aan filmmateriaal in mijn hoofd af, en besluit dat ik voor een groot deel niet wíl geloven dat het onderdeel is van een groter plan, of dat we willens en wetens ziek worden gemaakt. Het enige waar ik me wel zorgen om maak is dat er geen bewijs is wat het vaccin met je gezondheid doet op de lange termijn. Die vaccins zijn met grote spoed gemaakt voor een urgent probleem. En er zijn wel enige tests gedaan maar die hele fase van ‘jarenlang testen op een kleine groep die steeds groter wordt’ totdat we bijna zeker weten dat de bijeffecten verwaarloosbaar zijn; die fase is overgeslagen. En alhoewel ik begrijp waarom dat is gedaan, baart het me wel zorgen. Maar die zorgen zijn niet zo groot, dat ik de vaccin niet zou nemen. Denk ik.

Ok stel je voor dat je voor jezelf hebt besloten dat je je laat vaccineren. Dan komt de volgende fase. Welke vaccin krijg je? Elke dag zie je op het nieuws allerlei vaccins om je oren vliegen. De Europese, de Amerikaanse, de Duitse, de Russische en het Chinese vaccin. In Europa zijn er inmiddels 4 vaccins goedgekeurd. De ene werkt 80% voor iedereen, terwijl de ander voor 95% werkt als je niet ouder bent dan 65 jaar. Bij de meesten moet je je 2 keer laten vaccineren, maar met die Nederlandse vaccin niet; die werkt meteen bij de eerste keer heel goed. En weer een ander werkt wel goed tegen Corona maar blijkt direct allerlei bijwerkingen te hebben waardoor sommige Europese landen gestopt zijn met gebruik daarvan. Nederland ook. Maar heel eventjes. Want eigenlijk is het veilig zeggen ze. En als mensen al overlijden na een vaccin, dan heeft het altijd aan iets anders gelegen. Ondertussen worden er miljoenen mensen in de wereld met het Russische variant ingespoten, terwijl die hier in Europa nog niet goedgekeurd is. Iets met vriendjespolitiek? En dan heb ik het niet eens over de Chinezen. Die krijgen nooit voet aan grond in Europa, terwijl er tientallen miljoenen mensen elders in de wereld wel gewoon gebruik van maken. Zonder te klagen.

Ik wil hier niet de illusie schetsen dat we mogen kiezen ofzo. Nee, de Nederlandse overheid heeft allang bepaald in welke categorie jij zit. En elke categorie krijgt een bepaald vaccin in een bepaalde periode. De zorgmedewerkers en mensen in een risicogroep mochten als eerst. En terecht. Wat goed dat de mensen in de frontlinie en de ‘zwakkeren’ in de samenleving als eerste worden beschermd! Gezonde (jongere) mensen moeten gewoon afwachten tot ze aan de beurt komen. Het voordeel daarvan is dat je ondertussen kunt zien wat het vaccin met anderen doet. Als mensen na een aantal maanden last krijgen van allerlei bijwerkingen enzo, dan weet je ook genoeg.

Ik wens iedereen veel succes met de keuze wel / niet vaccineren. Mijn tip; geloof niet alles wat je leest en ziet. Blijf kritisch en blijf vragen stellen.

Auteur: Sahin Ergec

Sahin Ergec is 37. Geboren, getogen en woonachtig in Bergen op Zoom. Sahin is getrouwd en heeft 3 kinderen. Maatschappelijk actief (geweest) voor verschillende lokale, regionale en landelijke verenigingen en stichtingen. Heeft over bepaalde onderwerpen een duidelijke mening. En die zet hij in deze columns graag uiteen. Sarcasme speelt een grote rol. En de columns mag je altijd met een korreltje zout nemen.

6 REACTIES

  1. Hele, hele lastige situatie voor vele van ons. Wel doen, of toch niet. Wat nou als ik het wel laat doen.. maar wat nou als ik het niet laat doen??
    Zo verwarrend allemaal. Moge deze rot situatie snel over zijn, zodat we allemaal weer ‘normaal’ kunnen worden. We zijn het zat!!!

  2. Uiteindelijk gaat iedereen zich laten vaccineren, binnenkort wordt je in het buitenland zonder een vaccinatie paspoort niet eens geaccepteerd.

  3. Geloof er geen bal meer van!! Pure geldklopperij, oorlog tussen de farmacie industrie. Mensen laat je niet Kisten. Eet en slaap gezond, sport goed. Kortom leef gezond.
    Heel vermakelijk artikel, dus petje af voor Mr. Ergec

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here