7.5 C
Alba Iulia
donderdag, september 28, 2023
No menu items!

Hoe Theodor Herzl er niet in slaagde de Ottomanen te overtuigen Palestina te verkopen

Voordat de Britten de Europese zionisten toestonden Palestina te koloniseren, probeerde de belangrijkste ideoloog van het zionisme, Theodor Herzl, het land te kopen van de Ottomanen.
Lang voordat de omstreden Balfour-verklaring in opdracht van het Britse Rijk de kolonisatie van Palestina in gang zette, deed een van de belangrijkste stichters van het zionisme, Theodor Herzl, een beroep op de Ottomaanse staat voor een joods land.

Palestina en zijn bevolking maakten deel uit van het Ottomaanse land, dat de Sublime Port in Istanbul verbond met de wijdere gebieden, waaronder de drie heiligste plaatsen van de Islam, Mekka, Medina en Jeruzalem.

De Osmaanse sultans waren ook de kaliefen van de islam, waaraan zij hun gezag ontleenden doordat zij de heiligste plaatsen van de moslimwereld in hun bezit hadden. Maar de Ottomaanse staat had ook een meer werelds probleem – schulden, en veel schulden.

In 1896 zag Herzl een kans en kwam naar Istanbul met een voorstel dat de Osmaanse sultan Abdul Hamid II volgens hem niet kon afslaan.

De Ottomaanse staat zuchtte onder een opgestapelde schuldenlast die tegen het einde van de 19e eeuw een huidige waarde van 11,6 miljard dollar vertegenwoordigde.

De schuld werd beheerd door de Ottoman Public Debt Administration, die Europese mogendheden als de Britten, Fransen, Duitsers, Oostenrijkers, Italianen en Nederlanders vertegenwoordigde. Dit gaf de Europese koloniale machten een mate van controle binnen de Osmaanse staat die uiteindelijk haar ondergang zou blijken te zijn.

Geld voor land

Volgens een historisch verslag bood Herzl de Osmaanse sultan aan 20 miljoen pond te betalen, wat ongeveer 2,2 miljard dollar is in de valuta van vandaag, om een oorkonde uit te vaardigen voor de kolonisatie van Palestina door Joden.

Dat geld zou ongeveer 20% van de schuldenlast van de Ottomanen hebben weggenomen. Naar verluidt riep Herzel uit dat “zonder de hulp van de zionisten, de Turkse economie geen kans op herstel zou hebben”.

Herzls gesprekspartners bij de toenmalige Osmaanse sultan, Philip de Newlinski en Arminius Vambery, waren sceptisch dat Jeruzalem als de op twee na heiligste plaats in de islam zomaar verkocht zou worden, hoe precair de Osmaanse financiën ook waren.

Zij kregen gelijk. Sultan Abdul Hamid II weigerde het aanbod in 1896 ronduit en zei tegen Newlinski: “Als de heer Herzl net zo goed uw vriend is als u de mijne, raad hem dan af in deze zaak nog een stap te zetten. Ik kan zelfs geen meter land verkopen, want het is niet van mij, maar van mijn volk. Mijn volk heeft dit rijk veroverd door er met hun bloed voor te vechten en heeft het met hun bloed bevrucht. We zullen het opnieuw met ons bloed bedekken voordat we toestaan dat het van ons wordt weggerukt.”

De woorden van de Sultan waren profetisch. Hoewel het conflict soms wordt afgeschilderd als een eeuwenoud conflict dat meer dan 1000 jaar oud is, liggen de wortels ervan duidelijk in de late 19e eeuw.

Het idee van het zionisme werd geschraagd door het idee dat Joden van Europa naar Palestina konden worden overgebracht als een middel om af te komen van wat Europa zijn “Joodse probleem” noemde.

Veel niet-Joden en zelfs antisemieten steunden het idee van overbrenging van Europese Joden naar het Midden-Oosten, hetgeen zou hebben betekend dat de inheemse Palestijnen uit hun huizen zouden worden verdreven. Sommige Joden zoals Herzl, hoewel niet allemaal, trapten in dit idee, dat het zionistische idee vanaf het begin als een koloniaal project heeft doordrenkt.

De historicus Louis Fishman stelt in zijn boek ‘Jews and Palestinians in the Late Ottoman Era’ dat het “koloniale joodse project zich binnen een Ottomaanse context ontwikkelde”.

Maar de joodse migratie naar Palestina ontwikkelde zich ook tegen een achtergrond van rabiaat, door Europa geleid antisemitisme, waarvan Herzl en zijn zionistische tijdgenoten beseften dat het nooit zou afnemen – en hij had gelijk.

Vertaald door DeepL Translate

Lees verder op: https://www.trtworld.com/magazine/how-theodor-herzl-failed-to-convince-the-ottomans-to-sell-palestine-46991 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here