7.5 C
Alba Iulia
maandag, september 25, 2023
No menu items!

Erdinç Saçan schrijft boek ‘Inclusieve Artificial Intelligence’

Erdinç Saçan, docent en onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT en Practor bij ROC Tilburg, schreef een boek, getiteld ‘Inclusieve Artificial Intelligence’. In het boek komen 40 experts aan het woord, die in duidelijke taal uitleggen wat AI is, en welke vragen, uitdagingen en kansen de technologie met zich meebrengt. Op 23 februari werd het eerste exemplaar overhandigd aan bestuursvoorzitter Joep Houterman in het Fontys ICT InnovationLab.

Inclusieve artificiële intelligentie
Fontys houdt zich organisatie breed bezig met de nieuwe technologie. Als kennisinstituut houdt de hogeschool zich namelijk bezig met toegepast onderzoek naar AI vanuit diverse disciplines. Namens het college van bestuur neemt Houterman daarom ook met plezier het boek in ontvangst. Houterman: “Fontys wil bijdragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving. Daarom vinden we het belangrijk om samen te werken met experts vanuit ICT en wiskunde tot aan sport en zorg. Deze transformatieve technologie raakt namelijk ieders vakgebied. Dat maakt AI tot een complexe uitdaging, die we samen oppakken. Erdinç Saçan laat het belang van die multidisciplinaire aanpak zien in zijn boek; 40 experts met een diversiteit aan achtergronden komen aan het woord en ieder biedt nieuwe inzichten. Bovendien geeft hij hiermee zowel professionals als de geïnteresseerde lezer grip op een complexe maatschappelijke verandering.”

Brief van de belastingdienst
De directe impact van AI voelen we allemaal, is het niet in de dagelijkse portie advertising die algoritmes ons serveren, dan wel in technieken die ons leven makkelijker maken. Voor Erdinç Saçan was het een brief van de belastingdienst aan zijn moeder die hem inspireerde tot dit boek: “Mijn moeder kreeg een brief, waarin te lezen was dat ze verdacht werd van fraude in de toeslagenaffaire. Ik vroeg me af hoe zij als 75-jarige op die lijst was beland. Hoe was het algoritme tot deze keuze gekomen?” Om dit beter te begrijpen, besloot Saçan een aantal experts aan te schrijven: “Door meerdere experts te vragen krijg je nieuwe en diverse perspectieven, dat is ook wat je terugleest in het boek. Het helpt je om een completer beeld te vormen van wat AI met ons doet. De diversiteit aan geïnterviewden is enorm, het raakt echt iedereen.”

Mensen Maken AI
Er zijn een aantal conclusies die Saçan trekt na de vele interviews die hij deed over AI. De belangrijkste is wellicht de menselijke kant van AI: “Wij handelen als mensen bewust of onbewust vanuit voorkeuren of partijdigheid. Daarom moeten we goed nadenken over de inrichting van AI, en het soort data dat we invoeren. Er zijn genoeg verhalen over systemen met een bias op huidskleur, afkomst of geslacht. Mensen maken AI, en je wilt een zo divers mogelijke groep betrekken bij de ontwikkeling. Dat is precies wat we bij Fontys doen.”

Fontys lanceerde onlangs ook het kenniscentrum AI, waarin diverse lectoraten en instituten samenwerken aan onderzoek en toepassing van de technologie. Het boek ‘Inclusieve Artificial Intelligence’ is hier gratis te downloaden als EPUB of PDF

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here