7.5 C
Alba Iulia
maandag, september 25, 2023
No menu items!

Ottomaanse traditie van schuldaflossing “zimem” leeft voort in Turkije

Hoewel de Ramadan vooral bekend staat als een islamitische maand waarin de gelovigen vasten, gaat het voor moslims verder dan dat. Het is een maand van liefdadigheid waarin de vrijgevigheid wordt benadrukt, maar omvat ook islamitische rituelen zoals fitr en de “zimem boek” – traditie van de Ottomanen in Turkije.

Fitr of fitre in het Turks, behelst de betaling van geld aan de armen, vergelijkbaar met zakat, vóór de Ramadan Bayram aan het einde van de maand. Zimem, een traditie die in de Ottomaanse tijd door de rijken werd beoefend, heeft tot doel deze daad van goede wil gedurende de hele maand te verspreiden. Het woord betekent letterlijk schulden en verwijst naar notitieboekjes waarin bedrijven (meestal kruideniers) de klanten met openstaande schulden bijhouden. Elke Ramadan gaan de rijken rond, langs kruidenierswinkels, om de schulden af te betalen van verarmde mensen die in het gebied wonen.

Deze praktijk is bijna uitsluitend voorbehouden aan kruidenierswinkels, die tegenwoordig tot de zeldzame plaatsen behoren waar aan klanten in moeilijkheden kredieten worden verleend zonder een schriftelijk document, behalve een naam en het bedrag van de schuld die de kruideniers in het notitieboekje bijhouden.

In sommige steden betalen ondernemersverenigingen openlijk de schulden van willekeurige klanten uit zimemboekjes, terwijl sommige zakenlieden hun identiteit liever verborgen houden. Ibrahim Kayaoğlu werkt als een “boodschapper” van deze verborgen weldoeners in de oostelijke provincie Elazığ. Met geld dat hij van de rijken kreeg toevertrouwd, gaat hij van deur tot deur, langs kruidenierswinkels. Namens de rijken betaalt Kayaoğlu de schulden af van de behoeftigen in elke wijk die hij bezoekt. “We moeten het in het geheim doen omdat de gevende hand en de hand die (het geld) neemt elkaar niet mogen zien,” vertelde hij Demirören News Agency (DHA) op zondag, verwijzend naar een versie van een gezegde van Profeet Mohammed, die de gelovigen adviseerde om hun liefdadigheidswerk in het geheim te doen uit bescheidenheid en om mogelijke verlegenheid van de kant van de begunstigde te voorkomen.

Bron: https://www.dailysabah.com/turkey/ottoman-debt-paying-tradition-zimem-lives-on-in-turkey/news 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here