7.5 C
Alba Iulia
zaterdag, september 30, 2023
No menu items!

Turkse ingenieur ziet toekomst in plastic gemaakt van olijfpitten

Duygu Yılmaz kwam in 2019 op de Junior Chamber International (JCI) “Ten Outstanding Young Persons of the World” lijst dankzij haar ongewone werk: het omzetten van olijfpitten in biologisch afbreekbaar plastic. Drie jaar later runt ze een bedrijf met een waarde van 30 miljoen dollar (TL 443,06 miljoen) en levert ze grondstoffen aan industrieën die op zoek zijn naar biologisch afbreekbare opties.

Yılmaz, een voedingsingenieur en docent aan de Universiteit van Istanbul Aydın, juicht de geplande verordeningen toe die stimulansen bieden voor “groene” bedrijven en zegt dat bioplastics kunnen worden gebruikt om de belastingen verder te verlagen voor bedrijven die willen aantonen dat ze “sociaal bewust” zijn.

Ze heeft een lange weg afgelegd sinds ze het idee opvatte om olijfpitten in plastic om te zetten, iets waartoe ze door haar vader was geïnspireerd. Haar vader, die aan maagproblemen leed, slikte de pitten in, in de overtuiging dat ze hem zouden genezen. Yılmaz besloot onderzoek te doen naar de werkelijke voordelen van de pitten. Met een amateur-laboratorium dat ze opzette in een flat die ze deelde met haar vriendinnen op de universiteit, startte ze haar onderzoek. Haar werk raakte in een stroomversnelling nadat ze in 2019 een prijs kreeg, en ze ging een bedrijf oprichten.

Het bedrijf levert de grondstof voor een aantal industrieën door olijfafval te gebruiken dat is omgezet in biologisch afbreekbaar plastic. Het polymeermateriaal wordt gebruikt in een divers scala aan productiegebieden, van elektronica, voedselverpakkingen en de productie van tandenborstels tot kleerhangers en bloempotten. Voor de productie van polymeren werkt Yılmaz samen met een textielbedrijf. Afval van olijfpitten en ander afval van voedingsmiddelen wordt gecombineerd voor de vervaardiging van “plantaardig leer”, dat 70% natuurlijk materiaal bevat, het hoogste ter wereld.

De grondstof die het bedrijf produceert, begint binnen drie maanden na het weggooien af te breken en in ongeveer een jaar is het volledig ontbonden.

Yılmaz zegt dat het afval van de verwerking van olijven en de productie van olijfolie 500.000 ton per jaar bedraagt in Turkije en 6 miljoen ton in de wereld. Zij zegt dat de afvallen worden verwijderd door verbranding, een methode die een koolmonoxide-uitstoot veroorzaakt die 12 keer hoger is dan die van steenkool. Zij voegde eraan toe dat de praktijk van het verbranden van afvallen bijdraagt tot de emissies die de ozonlaag aantasten, en dat de verwijdering ervan binnenkort zal worden gereguleerd. “Dit is een nutteloos bijproduct dat schadelijk is voor het milieu, maar we hebben een kans om er nuttig materiaal van te maken,” vertelde ze maandag aan Anadolu Agency (AA).

Het vinden van een nieuwe toepassing voor olijfpitten in een land dat rijk is aan olijvenproductie was ook het doel van professor Nazım Şekeroğlu van de universiteit van Gaziantep in Turkije. De biologieprofessor is er onlangs in geslaagd de pitten om te zetten in een nieuwe smaakmaker voor traditionele Turkse koffie. De cafeïnevrije en volledig plantaardige koffie kan ook mensen met gezondheidsproblemen helpen en biedt een nieuwe optie voor mensen die geen gewone koffie kunnen drinken, aldus Şekeroğlu. Net als Yılmaz, werd Şekeroğlu geïnspireerd door mensen die olijfpitten consumeren en bijdragen aan de strijd tegen het weggooien van afvallen van olijfoliefabrieken. Hij vertelde AA op zaterdag dat de olijfpitten een bittere smaak hadden, maar de koffie, die ook kaneel en terpentijn bevat, verwijdert deze bittere smaak terwijl de hoge verhouding van poedervormige olijfpitten toch behouden blijft.

Bron: https://www.dailysabah.com/turkey/turkish-engineer-eyes-future-in-plastic-made-from-olive-pits/news

 

Foto: door AA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here