7.5 C
Alba Iulia
zondag, september 24, 2023
No menu items!

Turkije moet een van de grootste producenten van zonnepanelen worden

Turkije wil zijn productiecapaciteit voor zonnepanelen tegen 2023 verhogen tot 9.110 megawatt en op dat gebied tot de drie grootste producenten ter wereld behoren, heeft minister Fatih Dönmez van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen gezegd.

Het vergroten van het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de totale geïnstalleerde elektriciteitsproductiecapaciteit is van cruciaal belang om de energiezekerheid te waarborgen en de investeringen die op dit gebied zijn gedaan, leveren resultaten op, aldus Dönmez.

“Het is echter niet voldoende om alleen het aandeel van hernieuwbare energiebronnen op te voeren, ook de technologie in verband met hernieuwbare energiebronnen moet worden ontwikkeld. Turkije is daarin geslaagd. We zijn een van de leidende landen in de wereld geworden op het gebied van windenergie en zonne-energie.”

Met nieuwe investeringen wil Turkije een van de drie topproducenten van zonnepanelen worden, zei Dönmez.

De wereldproductiecapaciteit van zonnepanelen bedraagt momenteel 185.000 megawatt, met China aan kop met 124.000 megawatt, gevolgd door Vietnam met 14.000 megawatt. Zuid-Korea staat op de derde plaats met 9.200 megawatt, terwijl Turkije dit land volgt met een productiecapaciteit van 7.960 megawatt.

Ondertussen heeft het land het gebruik van zonne-energie de afgelopen tien jaar opgedreven. Volgens gegevens van het ministerie van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen is de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit van Turkije gestegen van 40 megawatt in 2014 tot meer dan 8.000 megawatt in 2022.

Turkije heeft zijn geïnstalleerde elektriciteitsproductiecapaciteit verhoogd van 31.846 megawatt in 2002 tot meer dan 100.000 megawatt tegen eind maart 2022. In lijn met de toename van de geïnstalleerde capaciteit is het aandeel van de hernieuwbare bronnen in de totale elektriciteitsproductie in de loop der jaren gestegen. Het aandeel van hernieuwbare energiebronnen steeg van 38 procent in 2002 tot 54 procent.

De geïnstalleerde windenergiecapaciteit in Turkije bereikte 10.864 megawatt. Turkije produceert ter plaatse een hele reeks onderdelen van de apparatuur, waaronder turbines, die worden gebruikt voor de opwekking van windenergie.

Bron: https://www.hurriyetdailynews.com/turkey-to-become-one-of-top-solar-panel-producers-minister-173502

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here