7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Turkije’s eerste koffiemuseum in Safranbolu

Het eerste en enige koffiemuseum van Turkije is gevestigd in het district Safranbolu in de noordelijke provincie Karabük, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat en tot de “20 best beschermde steden” behoort. Het ontvangt bezoekers in een 400 jaar oude historische herberg van Cinci.

Het Koffiemuseum, dat drie jaar geleden door Semih Yıldırım in Safranbolu werd geopend, kreeg van het Ministerie van Cultuur en Toerisme de status van “privémuseum”.

Het museum toont kopjes en koffiekannen die werden gebruikt door de Ottomaanse sultan Abdülhamit Han, Sütçü İmam en de stichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk. Yıldırım zei dat ze het museum hebben opgericht voor lokale en buitenlandse toeristen om optimaal te kunnen genieten van Turkse koffie.

Yıldırım verklaarde dat er grote belangstelling is voor het Koffiemuseum: “De werkzaamheden voor de oprichting van het Koffiemuseum begonnen in 2019. Toen deed de pandemie zich voor in de wereld en werden de werkzaamheden stilgelegd. Na het pandemie proces, ontvangen we grote belangstelling van mensen. Dit is het eerste en enige koffiemuseum in Turkije. Er is geen ander voorbeeld. Hier vertellen we de mensen de geschiedenis van de Turkse koffiecultuur. We laten de hele reis van koffie zien, van de boon tot het kopje en tot de gebruikte apparatuur, en vertellen de verhalen. Turkse koffie is een zeer belangrijk onderdeel van onze cultuur. We proberen deze cultuur aan bezoekers uit te leggen.

Yıldırım verklaarde dat er zeer belangrijke stukken in het museum zijn: “We hebben zeer verschillende stukken die hun eigen verhaal hebben, zoals de beker van de Ottomaanse sultan Abdulhamid Han. Dit is een 400 jaar oude herberg. Het is een stenen gebouw in de toeristische regio Safranbolu. We hebben een historische sfeer gecreëerd door het museum in dit gebouw te vestigen. Gasten kunnen zowel het museum bezoeken als de speciale Turkse koffies proeven die in verschillende regio’s van Anatolië worden gemaakt”.

Yıldırım benadrukte dat Turkse koffie een zeer speciale drank is en noemde een bekend spreekwoord: “Een kop Turkse koffie wordt 40 jaar lang herinnerd. Koffie is aanwezig op onze belangrijkste momenten, van huwelijksceremonies tot begrafenissen. Het is een speciale drank die wordt gedronken met onze geliefden. We wilden dat deze speciale drank een speciaal museum zou krijgen.”

Yıldırım verklaarde dat Safranbolu ook te zien was in de documentaire die voor Turkse koffie werd gemaakt: “Gizem Şalcıgil White promoot Turkse koffie al jaren in de Verenigde Staten. Ze heeft daar een keten van Turkse koffiecafés geopend. Wij hebben haar vorig jaar in Safranbolu ontvangen. In Turkije is een speciale documentaire over Turkse koffie opgenomen. Er werd gefilmd op zeven locaties in het hele land. Safranbolu was ook een onderdeel van dit project. We spraken zowel over saffraankoffie als over ons museum. Deze documentaire wordt momenteel in veel staten in de VS vertoond, en we beginnen nu al de positieve effecten ervan te zien.”

Bron: https://www.hurriyetdailynews.com/turkeys-first-coffee-museum-in-safranbolu-173550 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here