7.5 C
Alba Iulia
donderdag, november 30, 2023
No menu items!

Koorddansen met de inflatie

Wij beleven medio 2022 in zowel Europa als de wereld economische interessante tijden. Terwijl iedereen wacht op de volgende Corona-golf in het najaar van 2022 hebben de centrale banken in de jaren hiervoor (2020 en 2021) veel ondernemingen weten te redden van de ondergang door ruime monetaire beleid toe te passen. Dit heeft vergaande gevolgen voor onze hedendaagse westerse kapitalistische systeem.

Nieuw inflatierecord in augustus

Een van de gevolgen merken we dagelijks, namelijk de alsmaar stijgende kosten voor levensonderhoud in Nederland. In de afgelopen maand augustus zijn de prijzen maar liefst 13,6 procent duurder geworden dan dezelfde maand t.o.v. jaar ervoor. De koopkracht van een gemiddelde Nederlander keldert elke maand met meer dan 10%.

Een voorbeeld: iemand van 60 jaar heeft 100.000 euro op een spaarrekening staan als appeltje voor de dorst over 5 jaar (pensioendatum). Stel dat daar nauwelijks spaarrente bijkomt en tegelijk de inflatie met de vermogensrendementsheffing samen 10% procent per jaar snoepen van de waarde van het vermogen. Na 5 jaar is deze 100.000 euro dan nog maar 52.000 euro aan koopkracht waard. Bijna een halvering!

Dit is een onhoudbaar en niet vaak voorkomende fenomeen in onze samenleving. Het einde lijkt nog niet in zicht.

Renteverhoging ECB

De Europese Centrale Bank (maar ook de Amerikaanse FED) zitten met hun handen in het haar. Zij zijn het instituut dat de prijsstabiliteit moet waarborgen (o.a. inflatie onder controle houden).

Een van de instrumenten die men vaak gebruikt is de rente aanpassen. Na jarenlange renteverlagingen is men nu genoodzaakt om de rentes te verhogen om de inflatie tegen te gaan. De Europese rente staat nu precies op 0%. In de volgende ECB-overleg op 8 september komt men met een nieuw rentebesluit die mogelijk flink zal zijn (0,5% of 0,75%).

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank vat dit mooi samen: ‘Het inflatieprobleem in Europa is op dit moment zo groot dat ik denk dat het onze opdracht is om elke zes weken de rente te verhogen tot het moment dat het inflatiebeeld stabiliseert rond de 2 procent’

Inflatiestabilisatie is ook een groot experiment voor de centrale banken. Modellen en grafieken zijn niet altijd accuraat in de weerbarstige economische realiteit.

Grote uitdagingen en risico’s


De Europese Centrale Bank zit in een lastig parket. Het moet ingrijpen om de inflatie te beteugelen. Bij te snel verhogen van de rente kan dit leiden tot verlies van banen, minder investeringen en mogelijk tot een (diepe) recessie in Europa. Bij te lang wachten met renteverhogingen zal de inflatiespook komende jaren in Europa rond blijven waaien en dan is de economische malaise helemaal niet te overzien. Het is een heel dun koordje waar de geleerden overheen moeten. Beide kanten van de koord betekenen een harde landing. Welke kant kies jij?

 Auteur: Halil Kiliç – Blogger, Investor, IT ondernemer en bovengemiddeld geïnteresseerd in de Economische en Financiële wereld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here